Ingrijirea bijuteriilor din argint

Ce este Argintul 925

Argintul intra in categoria metalelor pretioase, asemenea aurului si metalelor platinice (platina, paladiul, ruteniul,osmiul si iridiul). Este un metal deosebit, alb-cenusiu, fiind cel mai alb dintre toate metalele si cel ce reflecta lumina cel mai bine dintre acestea. Are o conductivitate electrica si termica extrem de ridicata.

Deoarece argintul pur este prea moale pentru a putea fi folosit la realizarea diferitelor obiecte sau a bijuteriilor, este de obicei combinat cu alte metale pentru a produce un aliaj din care se pot obtine bijuterii cu o mare puritate de argint si totodata mult mai rezistente la zgarieturi si lovituri.

Dintre aceste aliaje, unul dintre cele mai populare este argintul cu o puritate de 92,5 ‰, alături de cupru 7,5%. Bijuteriile realizate din acest aliaj vor purta marca 925 sau SS (Silver Sterling) fiind argintul de cea mai buna calitate folosit la fabricarea bijuteriilor de lux.

Pastrarea produselor din Argint 925

Este important de stiut ca argintul oxideaza prin expunerea la aer si umiditate astfel incat, prima conditie pentru o ingrijire corespunzatoare a bijuteriilor din argint este pastrarea lor in cutii speciale antitarnish (antioxidare), sau pastrarea lor in cutii / pungute inchise ermetic lipsite de umezeaza sau aer.

Ideal este ca fiecare bijuterie sa fie curatata dupa utitlizare si sa fie depozitata individual in cutiute captusite cu material textil sau saculeti din catifea / bumbac pentru a evita zgarierea precum si ciobirea acestora.

Pe langa calitatea metalului si a pietrelor din care sunt confectionate bijuteriile, modul in care acestea sunt pastrate va va oferi posibilitatea sa va bucurati de ele un timp cat mai indelungat sau nu…

Pentru ca bijuteriile din argint sa-si pastreze frumusetea si stralucirea o lunga perioada de timp evitati:

  • Expunerea la diverse substante oxidative si corozive, detergenti, parfumuri, creme de corp sau alte produse de ingrijire personala.
  • Expunerea indelungata la soare, temperaturi ridicate sau umiditate excesiva.
  • Purtarea in timpul somnului, sau in timpul efortului fizic.

Indiferent cat de dragi va sunt, este recomadat sa nu le purtati cand faceti diverse treburi in gospodarie, la dus, cand mergeti la piscina si cu atat mai putin la mare, deoarece clorul, sarurile existente in apa si solutiile de curatat nu vor face altceva decat sa deterioreze bijuteriile: argintul se va innegri iar pietrele continute de acestea isi vor pierde luciul si stralucirea iar intensitatea culorii acestora va scadea.

Nu le putati in timpul somnului sau in timp ce practicati sport: grasimile naturale ale pielii, transpiratia pot afecta bijuteriile, iar miscarile din timpul acestor activitati pot duce la ruperea lor.

Este de preferat sa aplicati parfumul si produsele de machiaj inainte de a va pune bijuteriile pentru a evita posibilele reactii chimice.

Curatarea produselor din Argint 925

Dupa fiecare utilizare este de preferat sa curatati bijuteriile si sa le depozitati corespunzator. Este drept ca nu intotdeauna dupa o zi de munca, un eveniment sau o simpla iesire in oras mai avem energia sau dispozitia de a respecta acest ritual de ingrijire, dar amintiti-va ca astfel va veti bucura de accesoriile dumneavoastra preferate o perioada mult mai lunga de timp.

Bijuteriile din argint se vor curata cu solutii si lavete speciale dupa cum urmeaza:

  • Cele ce sunt realizate doar din argint pot fi curatate prin scufundarea lor in solutiile speciale de curatare a argintului
  • Cele ce contin pietre pretiose / semipretioase se vor curata doar cu lavete speciale pentru a evita degradarea pietrelor.

Orice improvizatie va asigura o curatare ineficienta si de scurta durata, de aceea nu va recomand folosirea metodelor “traditionale” de curatare.